Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Na co je informace o rodinném stavu v občance?

Do občanských průkazů se odjakživa zaznamenával rodinný stav, tak se to dělá i dnes. A nejde jenom o zmiňovanou rubriku. Naše občanské průkazy obsahují celou řadu dalších údajů, které by na nich být nutně nemusely.

Zajímalo by mě, z jakého důvodu existuje v občanských průkazech rubrika „rodinný stav“.

IVETA MARKOVÁ

Odpovídá Zdeňka Tomášová, vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů na ministerstvu vnitra:

Žádný racionální důvod to nemá. Nabízí se jediné vysvětlení: je to prostě z tradice. Do občanských průkazů se odjakživa zaznamenával rodinný stav, tak se to dělá i dnes. A nejde jenom o zmiňovanou rubriku. Naše občanské průkazy obsahují celou řadu dalších údajů, které by na nich být nutně nemusely. Kromě rodinného stavu je to třeba i trvalý pobyt nebo rodné číslo. To jsou povinné údaje. Potom si ještě můžete do občanského průkazu dát zapsat nepovinné údaje jako jméno manžela nebo partnera, jména dětí nebo váš akademický titul.

Teoreticky by vám mělo takové množství informací v občanském průkazu usnadnit komunikaci s úřady, protože nemusíte žádnou z nich dokládat zvlášť. V praxi to má ale důsledek, že lidé musejí kvůli změněným údajům měnit i celé občanské průkazy, což zatěžuje jak je, tak i státní rozpočet. Sem ostatně asi mířila vaše otázka.

Chystá se ale nový občanský průkaz, který by měl být zaveden přibližně za rok a půl. Na něm zůstane jenom podoba, podpis, jméno, příjmení a státní občanství. Součástí bude i kód, který umožní vstup do elektronických databází státní správy, ve kterých potom úřady najdou další informace o vás, takže vy je nebudete muset dokládat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].