Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mlha, nebo temno?

Ceká naši zemi letos téměř dvouprocentní ekonomický růst, jak předpovídá Evropská komise (a s ní ministr financí Kalousek), nebo stojíme na prahu hospodářské katastrofy, jak tvrdí nová analýza Českomoravské konfederace odborových svazů?

Ceká naši zemi letos téměř dvouprocentní ekonomický růst, jak předpovídá Evropská komise (a s ní ministr financí Kalousek), nebo stojíme na prahu hospodářské katastrofy, jak tvrdí nová analýza Českomoravské konfederace odborových svazů? Výhled byť jen do blízké budoucnosti je sice dnes notně mlhavý, ale přesto se zdá, že odboráři to trochu přehnali. A to nejen s onou katastrofou.

Svým způsobem lze však říct, že text Ekonomická krize – pohled odborů ze 13. ledna představuje pro čtenáře zabývajícího se ekonomikou podnětné čtení. Nemalá jeho část je dobře napsaná a kvalitní – a to nejen příloha obsahující přehled protikrizových opatření mnoha zemí, ale i analýza toho, jak velmi je naše malá, na exportu závislá ekonomika krizí zasažena (závěr, že ohrožení podniků je velké, je zřejmě správný, i když tvrzení, že náš průmysl stojí před katastrofou, je přitažené za vlasy).

Odborářští analytici nasadili vládě laťku hodně nízko.Neméně zajímavá je i část, ve které dávají autoři najevo nenávist vůči daňovému konceptu současné vlády. Úvahy o snižování daní či odvodů z mezd, které drtivá většina světa považuje za základní nástroj boje proti krizi, označují za „nesmyslné a plýtvavé“. Tuto část, která dokumentuje silnou vazbu na ČSSD, završuje graf o vývoji ekonomiky s barevně vyznačenými obdobími vlád ODS (pokles), Tošovského (recese) a ČSSD (zrychlení růstu), který by těžko obstál i před posluchačem prvního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].