Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kalouskova sázka

Nezkušený pozorovatel musí získat neodbytný dojem, že kolem povolování a zakazování pravidel hazardu se toho v posledních týdnech děje v Česku opravdu hodně.

Nezkušený pozorovatel musí získat neodbytný dojem, že kolem povolování a zakazování pravidel hazardu se toho v posledních týdnech děje v Česku opravdu hodně. Po rozfoukání mlhy, která se nad vzrušenými debatami vznáší, najdeme jen staré známé paragrafy. Česko stále zůstává evropským rájem hazardu, zónou praní špinavých peněz a nepochopitelných daňových úlev. Prostě vysněné místo pro mafie i pro „tvrdé“ podnikatele, kteří se v sázkovém byznysu vyznají. Něco se však přece jen změnilo. Debatu o zákonech povolujících hazard tady ještě před třemi lety vířil jediný nadšenec z vrcholné politiky, dnes o nich diskutuje celá plejáda politiků, ekonomů a úředníků.

Do roka a do dne, čestné ministerské

Věštit těžké časy pro hazard v zemi, kde jenom samotné centrum hlavního města hostí více kasin než celé Německo, je možná příliš velký optimismus. Navíc je začátek nového roku a to se tady nějaká debata o nutnosti přiškrtit zdejší hráčskou vášeň zvedá pravidelně už pár let. Na sklonku roku 2006 ji vyvolal senátor Josef Novotný. Přišel s revoluční novelou zákona, která hazard prudce omezovala. Při hlasování v Senátu neuspěl, ale celý ten boj přinutil ministra financí Miroslava Kalouska ke slibu, že jeho úřad vypracuje zákon, který ukáže stopku všem mafiánům a podvodníkům.

Pak to byla trochu fraška. Ministerstvo pracovalo rok na novele, kterou pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].