Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Evropská politika a 2G

České předsednictví v obou případech společně s Evropskou komisí a s podporou států Evropské unie zahájilo vyjednávací mise jak na Blízkém východě, tak mezi Kyjevem a Moskvou. Rychlou akceschopnost české vládě do značné míry umožnila nejen geografická dispozice a historická zkušenost, ale především hlavní z předsednických priorit – energetická bezpečnost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Autor fotografie: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Mirek Topolánek

(1956) je předsedou české vlády a ODS. Členem této strany je od roku 1994 a v jejím čele stojí od listopadu 2002. Po působení v komunální politice se v roce 1996 stal senátorem, o deset let později zasedl v poslanecké sněmovně. V létě 2006 byl jmenován premiérem nejdříve menšinové, později koaliční, vlády.

České předsednictví muselo už v prvních týdnech po nástupu do funkce čelit zátěži „2G“ – řešit problémy Gaza a Gas. Ostřelování Izraele a odvetné vojenské operace v pásmu Gazy a přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu vyžadovaly okamžitou reakci.

České předsednictví v obou případech společně s Evropskou komisí a s podporou států Evropské unie zahájilo vyjednávací mise jak na Blízkém východě, tak mezi Kyjevem a Moskvou. Rychlou akceschopnost české vládě do značné míry umožnila nejen geografická dispozice a historická zkušenost, ale především hlavní z předsednických priorit – energetickou bezpečnost jsme určili jako téma číslo jedna dávno před 1. lednem, přestože naše obavy, že Evropa je ve své závislosti na dodávkách energetických surovin zranitelná, některé hlasy označovaly za minimálně přehnané. A stejně tak jsme upozorňovali v záměru definovat nové vztahy s Izraelem na to, že Evropská unie musí hrát v blízkovýchodním procesu větší roli než jen jako „a big payer, but not a big player“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].