Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Tak špatné výsledky českých žáků nešlo přehlédnout. Dlouho jsme se uklidňovali, že jsme na tom dobře, jen tu a tam v dílčích věcech zaostáváme. Porovnání se zahraničím ale ukázalo bídu českého vzdělávacího systému a iluze jsou pryč. Což nemusí být na škodu, protože se s tím začne konečně něco dělat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Tak špatné výsledky českých žáků nešlo přehlédnout. Dlouho jsme se uklidňovali, že jsme na tom dobře, jen tu a tam v dílčích věcech zaostáváme. Porovnání se zahraničím ale ukázalo bídu českého vzdělávacího systému a iluze jsou pryč. Což nemusí být na škodu, protože se s tím začne konečně něco dělat.

Není důležitějšího tématu, a tak jsme o tom připravili hlavní článek domácí rubriky (viz stranu 16–19) a rovněž přinášíme rozhovor s ministrem školství Ondřejem Liškou (viz stranu 50–53).

Ministr v rozhovoru poprvé představuje své reformní plány. A nejde o nějaké maličkosti, chystá se totiž zjednodušeně řečeno měnit české učitele. Vzhledem k náročnosti, ale i nákladnosti takového kroku není úplně jasné, jestli se mu to podaří prosadit. Rozhodně ale bude zajímavé sledovat, co se kolem tématu rozběhne za diskusi.

Premiér Mirek Topolánek nabídl Respektu svůj článek o výzvách vyplývajících z válečného konfliktu v Gaze a plynové krize v Rusku. Texty politiků publikujeme jen zřídka, protože politici mají až příliš mnoho možností prezentovat své názory. Výjimku děláme jen tehdy, když se články vztahují k mimořádným událostem a nebo mají překvapivý obsah. Premiérův článek (viz stranu

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].