Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Se zájmem jsem přečetla článek o evoluci od Ondřeje Nezbedy. Ráda bych zareagovala pohledem molekulárního biologa. Článku dominují dvě pozorování. Nejprve se hovoří o jelenech a paroží, poté o podivuhodných ornamentech motýlích křídel. Obojí prý vysvětluje současná biologie, opřená o molekulární genetiku, nedostatečně. Ale je tomu tak skutečně?

O ZBYTEČNÉ KRÁSE

RESPEKT 3/09

Logika přírodního výběru

Se zájmem jsem přečetla článek o evoluci od Ondřeje Nezbedy. Ráda bych zareagovala pohledem molekulárního biologa. Článku dominují dvě pozorování. Nejprve se hovoří o jelenech a paroží, poté o podivuhodných ornamentech motýlích křídel. Obojí prý vysvětluje současná biologie, opřená o molekulární genetiku, nedostatečně. Ale je tomu tak skutečně?

Pokud se týká parohů, zdaleka nejsou samoúčelné a nádherně ilustrují neúprosnou logiku přírodního výběru. Jistě, škodí jelenům a často vedou ke smrti svých hrdých nositelů. Pak však zbude více šťavnatých výhonků pro výživu laní, pečujících o potomky (případně pohrobky) nejbojovnějších jelenů. Evoluční výhodu lze nalézt i tam, kde bychom ji nečekali.

Co však motýlí křídla? Příroda je ohňostroj barev a vůní. Sotva najdeme rozumný důvod, proč má lípa listy ve tvaru srdce a labuť bílé peří. Vltava by nebyla v zimě tak hezká, kdyby po ní pluly labutě černé jako krkavci. Potřebujeme však pro pochopení rozmanitosti a krásy přírody předpokládat jakési vnitřní tíhnutí, které nelze odvodit ze sekvencí DNA? Domnívám se, že nikoliv. Nehledejme však všude jen účel, leccos je dílem náhody. Povstávání živého tvaru je řízeno složitou regulační sítí. Krása je neplánovaným vedlejším produktem tohoto procesu.

Dr. Helena Štorchová

V plném znění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].