Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dobrý rozsudek

Až budete chtít příště v internetové debatě někomu vynadat, je dobré vážit slova.

Až budete chtít příště v internetové debatě někomu vynadat, je dobré vážit slova. Česko má totiž po minulém týdnu za sebou prvního odsouzeného blogera za urážky člověka, který se s ním zapojil do diskuse. Slovní výměna se odehrála na Respekt.cz (blog.respekt.cz) a její soudní dohra vyvolala obavy o svobodu slova. Podrobnější pohled ale ukazuje, že zbytečně. Zatím nepravomocný rozsudek Martiny Štolbové může spíš sloužit jako příklad dobré soudcovské práce.

Odehrálo se to loni v srpnu. Michal Matoušektehdy napsal na svůj blog další z textů a pod ním se tradičně začaly objevovat ohlasy. Jeden z nich přidal i právník Martin Ondreját a nesl nepřehlédnutelné rysy rasismu. „Když si potomek, dejme tomu syn, přivede domů přítele, feťačku, kriminálnici nebo echtovní cikánku, tak máte zaděláno na problémy do konce života…“ Matouška názor rozčílil a ve své odpovědi prohlásil, že se mu Ondreját „vyblil pod text“, že má „rasistický rypák“ a že je „puncovaný blbec“.

Internet platí za svébytný prostor svobodného vyjadřování a vulgární výrazy či urážky jsou tu běžné. Obvykle ale padají anonymně nebo je každý přejde. Ondreját však podal žádost o omluvu k soudu a  ten ji přijal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].