Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Znemožnili se Češi výtvarnou instalací Entropa Davida Černého, jak píšou některá zahraniční média?

Seznamy obhájců a odpůrců Entropy nedokazují nic: měšťáci a hlupáci se najdou na straně pana Černého i proti němu. Pan Černý dokázal jedno: mluví se o něm. No a? Otázky evropské identity se objevují jinde a jinak; bez alegorií.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: PETER JAVŮREK - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: PETER JAVŮREK - Autor: Archiv • Autor: Respekt

PETER JAVŮREK

slovenský týdeník Žurnál

Seznamy obhájců a odpůrců Entropy nedokazují nic: měšťáci a hlupáci se najdou na straně pana Černého i proti němu. Pan Černý dokázal jedno: mluví se o něm. No a? Otázky evropské identity se objevují jinde a jinak; bez alegorií. Například při formulování postoje k členství Turecka. Všem – i Turkům – je jasné, že tu nepůjde o záchodky. Nacionalisti ze Slovenské národní strany vyhlásili, že Černého instalace je „totální dekadence“. Kdybych měl uvažovat o tom, jestli se „Češi Entropou znemožnili“, musel bych uvažovat o tom, proč jsou v čele mojí země lidé se slovníkem Rosenbergů a Goebbelsů. A tato úvaha mi připadá osudovější a vážnější.

SILJA SCHULTHEIS

německá redakce Českého rozhlasu

Ne. Instalací Entropy Češi umožnili nový pohled na evropské úřady: dokázali, že jejich šedá atmosféra není nutným zlem, ale že se dá zpestřit. To se povedlo. Zbytečná mystifikace a přehnaný důraz na mediální zviditelnění však zastínily původní obsahový záměr díla. Černý měl možnost pojmout debatu o národních stereotypech evropsky, z různých hledisek a posunout ji o kousek dál, kdyby na svém díle spolupracoval s jinými evropskými umělci, jak původně oznámil. Místo toho však operoval v Entropě jen se známými stereotypy hospodského typu a obsahově diskusi neobohatil. Promarněná šance.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].