Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Otevřete, jste obklíčeni

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Bruselský přepad ČEZ může zastavit dělení zlatého dolu jménem Česká republika

Drobná zprávička zveřejněná minulé pondělí na serveru euro.cz téměř zapadla. Týdeník upozornil na připravovanou razii bruselských kontrolorů v ČEZ. O dvacet hodin později se to stalo. Z bruselského speciálu vystoupila na pražské Ruzyni desítka mužů v černých oblecích, která během několika málo hodin obsadila kanceláře ČEZ a dalších několika firem včetně finančníků z J&T. Bruselští kontroloři bdící nad férovými pravidly sjednoceného evropském trhu zabavili předákům navštívených firem počítače a mobily s podezřením, že vytváří na českém energetickém trhu kartel a manipulují se zdejšími cenami za elektřinu a uhlí.

Ta věc je zatím pořádně čerstvá, už teď je ale jasné, že se z ní může vyklubat i zcela zásadní moment příběhu, ve kterém právě zájmy energetiků doposud vítězily nad politikou i zdravým rozumem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

My? My neřekli vůbec nic

Než se pustíme do toho, z čeho přesně experti z Evropské komise firmy obviňují, zůstaňme u zmíněné informace serveru euro.cz. Něco tu totiž nehraje: jak je možné, že novináři věděli minimálně dvacet hodin před samotným zásahem o tom, že se chystá zásadní a nebývalý zátah na ČEZ? A jak to, že ve zveřejněném textu v klidu mluví zástupci ČEZ o své připravenosti podobnou kontrolu podstoupit?

&„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].