Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Elektrická škodovka

V plátěném pavilonu Veletržního paláce nedávno společnost EVC Group představila vůz Roomster přestavěný na elektrický pohon. V českých podmínkách se jedná o ojedinělý projekt.

Brněnští konstruktéři se rozhodli na elektromobil přestavět klasický vůz Škoda Roomster 1,4TDI. Automobilka Škoda se na projektu nijak nepodílela, vše bylo v režii EVC. Ačkoli původně firma uvažovala i o jiných značkách, zvítězila nakonec Škoda, především pro snadnou dostupnost a blízkost českému zákazníkovi. Výsledkem je elektrické auto s maximální rychlostí 130 km/h a dobou dobíjení šest hodin.

Firma bude schopna dodat auto již hotové, případně zařídit přestavbu, a to dokonce ve dvou verzích lišících se maximálním dojezdem. Náročnější verze přestavby, která autu umožní ujet na jedno nabití baterií až 200 km, vyjde na 590 000 Kč. Nové auto s těmito parametry pak stojí 990 000 Kč. V prodeji budou elektrické roomstery od jara příštího roku a tehdy také bude možné objednat si přestavbu.

Milion korun za nový elektromobil není málo a zákazník si musí předem rozmyslet, k čemu ho využije. „Nejvhodnější je pravidelná doprava do zaměstnání, rozvoz zboží, obědů, pošty, auto se zkrátka hodí pro všechny cesty, kde jsou trasy předem známy,“ říká Martin Solař, vedoucí vývoje v EVC. Elektrický roomster je vhodný především pro lidi nebo spíš podniky, které nepotřebují denně ujet více než 120 až 200 km (podle verze, kterou si pořídí). Při…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].