Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa - Je zkušenost koalice ČSSD s komunisty v krajích přenosná na vládní úroveň?

Roman Onderka • Autor: Günter Bartoš
Roman Onderka • Autor: Günter Bartoš
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Roman Onderka

primátor statutárního města Brna

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná a zní: ne. Dlouhodobě odmítám vládu s komunisty a tento svůj postoj jsem opakovaně prezentoval jak široké veřejnosti, tak i na půdě ČSSD. Tento můj názor vychází jak z historické zkušenosti české sociální demokracie, tak i z mé vlastní, osobní. Stejně tak stále stojím za volebním heslem ČSSD pro parlamentní volby „Nedopustíme návrat komunismu“, které považuji i za své osobní motto.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ing. Antonín Seďa

poslanec PS PČR

Pocházím ze Zlínského kraje, kde je ČSSD v koalici s ODS a KDU-ČSL, takže tady koaliční zkušenost ze spolupráce s KSČM není. Nicméně jako člen zastupitelstva města Uherské Hradiště v konkrétních záležitostech spolupracuji v rámci opozice se zástupci komunistické strany. Přes možné průniky ve volebních programech ČSSD a KSČM vidím dva základní problémy, které podle mého názoru znemožňují v současné době spolupráci těchto dvou politických stran i na vládní úrovni. Tou první je zahraniční politika, kdy KSČM kritizuje spolupráci a členství ČR v Severoatlantické alianci a v Evropské unii.
Druhým problémem je neustálá neochota komunistů přiznat, že demokratický režim po listopadu 1989 je lepší, než byl za doby vlády jedné strany. Nekonstruktivní kritika všeho a za každou cenu, odmítání rozvoje demokratické a občanské společnosti a setrvávání na komunistické ideologii zavírá podle mne dveře pro možnou spolupráci s ČSSD na vládní úrovni.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jana Vaňhová

hejtmanka Ústeckého kraje

Situaci z naší spolupráce – nikoli koalice – s KSČM na úrovni krajského zastupitelstva nelze přenášet na vládní úroveň, neboť se jedná o odlišnou agendu. Pokud by se KSČM chtěla podílet na vládě, měla by převzít zodpovědnost za svou minulost a omluvit se.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Petr Vícha

senátor

Usnesení bohumínského sjezdu ČSSD vládní spolupráci s KSČM neumožňuje, a proto je tato otázka neaktuální. Tím se nechci vyhnout hodnocení spolupráce na krajské úrovni. Začnu ale nejprve komunální politikou, kde zastávám názor, že na obecní úrovni by nemělo jít o politiku, ale o konkrétní práci pro občany a město. Proto existuje napříč republikou mnoho různých koalic mezi různými stranami, a když město funguje, tak je to v pořádku a občany nezajímá, kdo je z které strany. Regionální politika se více blíží komunální politice než vládní. Nepřijímají se zde zákony, vykonává se zde množství úkolů státní správy a samospráva opět pracuje pro občany kraje. Proto ani zde nelze odsoudit vznik různých koalic, včetně koalice s KSČM. A podle zatímního hodnocení funguje většina krajů pod vedením ČSSD velmi dobře, v našem kraji nepochybně mnohem lépe než pod taktovkou ODS a KDU-ČSL, jako tomu bylo před volbami.

 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2009 pod titulkem Anketa - Je zkušenost koalice ČSSD s komunisty v krajích přenosná na vládní úroveň?