Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak nekrást v zakázkách

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Radnice hlásí, že kvůli krizi sahají do posledních rezerv a příští rok budou muset omezovat některé služby. Ekonomové už ale před časem ukázali, kde existuje netušený zdroj peněz – v lepším nakládání s veřejnými zakázkami. Pohled do terénu potvrzuje, že mají pravdu. A řešení je to poměrně snadné, stačí jen chtít.

Ještě nedávno si Jan Tichý nemyslel, že proti němu bude někdo organizovat petice, demonstrovat pod okny jeho kanceláře a posílat na něj policii. Tohle vzrušení vstoupilo do života bývalého spolumajitele a obchodního ředitele firmy na stavbu rodinných domů před rokem, kdy se stal vicehejtmanem Pardubického kraje. Přesněji řečeno to bylo poté, co se rozhodl změnit systém přidělování veřejných zakázek, který jako člen krajské rady dostal na starost.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ještě vloni krajský úřad v Pardubicích v tomto směru ničím nevybočoval. Zhruba miliarda a půl ročně se tu rozdělovala podobně, jak je zvykem na většině podobných úřadů. To znamená jen s takovou průhledností pro občany a otevřeností k firmám, jak předepisuje poměrně benevolentní zákon. V praxi se tak oznámení o veřejných zakázkách vyvěšovala zásadně na chodbě úřadu místo na internetu nebo úřad nabízel účast v tendrech jen malému okruhu firem, které se pak snadno mohly o zakázky podělit.

Sociální demokrat Tichý se tyhle poměry praktikované svými předchůdci, radními z ODS…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].