Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

ČERNOBÍLÝ TEST
RESPEKT 45/09
Spíše než obsah článku, se kterým nelze než souhlasit, mě zarazil jeho podtitulek hlásající, že „čeští vědci věří v genetickou hloupost Romů“. Jako mladý český vědec, genetik a molekulární biolog rozhodně podobným přesvědčením netrpím. Ve vlastním textu se čtenář, rozhodne-li se pod vlivem bizarního podtitulku číst dál, dozví, že těmi pomatenými vědci jsou někteří dětští psychologové (doufám, že tento názor je i v řadách dětských psychologů výrazně menšinový). Nicméně vysvětlení toho, kde autor článku pan Švehla přišel na genetickou podstatu „romské hlouposti“, jestli se snad k problému (nedej bože) vyjadřoval podobným způsobem i nějaký genetik, se nám nedostává.
Podtitulek, který pan Švehla použil pro svůj jinak zajímavý komentář k závažnému tématu, bohužel poněkud odpovídá novinářskému trendu současnosti – zjednodušování a zevšeobecňování, kterému se řada leckdy i kvalitních žurnalistů často neubrání. Guru českých novinářů Karel Čapek kdysi napsal, že zevšeobecňování je znakem chabého rozumu a jeho novodobí následovníci by se této pravdy měli držet zuby nehty. Pokud pro nadpis článku použijete spojení tak citlivých slov, jako jsou vědec, genetika, nízká inteligence rasy, možná to přitáhne pozornost čtenáře, ale rozhodně to nepřispěje k objektivnosti diskuse a k již tak pochroumané pověsti české vědy.
Pavel Dvořák

ŠIFRA MISTRA TOŠOVSKÉHO
RESPEKT 46/09
Domnívám se, že v článku o energetické koncepci byla pominuta ještě jedna dimenze. Platí totiž obecné pravidlo, že mezi nejvyspělejší země, a to nejen v ekonomické oblasti, patří státy, které mají spíše nedostatek různých surovin, a musí tedy produkovat nějaké jiné hodnoty. Na vývozech jakýchkoli komodit ve skutečnosti nebohatne celá společnost, ale jen několik firem a případně stát.
Pokud se má tedy Česká republika stát vývozcem elektřiny, pak by měla probíhat i diskuse, jak naložit s penězi, jež zůstanou po sanaci ekologických a jiných škod (v případě, že žádné peníze nezbudou, nevidím jediný důvod, který by Tošovského koncepci mohl obhájit). Jedním z inteligentních způsobů je vznik penzijního fondu podobně jako v Norsku. Jinak by se veřejnost měla podívat, jak fungují státy vyvážející nějaké komodity, jako např. Rusko a Venezuela, a uvědomit si rizika podobného vývoje u nás.
Rostislav Vodák

OPRAVA
U výše zmíněného článku se nám podařilo zaměnit v mapce barvy označující ložiska černého a hnědého uhlí. Mapka měla správně vypadat takto:

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].