Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Z politiky do vězení

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Francouzští soudci zvedli hlavy a začali trestat politiky za jejich dávné hříchy

Někdejší český premiér Miloš Zeman byl odsouzen za to, že mlčky souhlasil s pokusem o zhanobení populární političky Petry Buzkové v kauze známé jako Olovo. Bývalý místopředseda vlády Jiří Čunek šel do vězení za korupci na vsetínské radnici. A mraky se začaly stahovat nad prezidentem Václavem Klausem kvůli jeho roli v kauze švýcarského konta ODS v devadesátých letech.

Že je to fikce a že se v Česku politici mohou spolehnout na justici, která je ochrání před jakoukoli hrozbou trestu? Možná to platí dnes, ale kdoví, třeba se to jednou změní. Příkladem může být Francie, kde se soudci vzepřeli dlouholeté tradici a několik bývalých politiků si tam vyslechlo rozsudky, které byly dříve – podobně jako v Česku – nepředstavitelné.

Bývalý premiér Dominique de Villepin dostal podmínku za snahu zdiskreditovat politického protivníka, někdejší ministr vnitra Charles Pasqua půjde rovnou za mříže kvůli nelegálnímu obchodu se zbraněmi. A bývalý prezident Jacques Chirac byl předvolán k soudu, přestože se pařížská prokuratura ještě v září pokusila vyšetřování dávné kauzy z doby, kdy byl Chirac starostou Paříže, zastavit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nebát se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].