Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Drahá podívaná

aneb Jak poslanci pečou rozpočtový dort

Po přijetí Janotova balíčku zmizel problém státního rozpočtu do značné míry z očí a ve veřejnosti mohla zavládnout představa, že otázka rekordního schodku byla vyřešena. Jenže tak to zdaleka není. Hra o rozpočet totiž naplno propukla v parlamentu a je to zneklidňující podívaná.

Jaký dort nám upečou?
Janotův návrh rozpočtu prošel prvním čtením parlamentu, téměř všechny strany si teď ale brousí zuby na jeho změny. Ty mohou nakonec napáchat větší škody než známé dělení medvěda, na které ministr financí letos peníze poslancům nevyhradil.

Druhé čtení proto nebude pro Janotův, ke státnímu dluhu relativně šetrný návrh procházkou růžovým sadem. Sociální demokraté mají v úmyslu prosadit změny, které v řádu mnoha miliard posílí jejich sociální priority, včetně již dříve navrhovaného, tzv. třináctého důchodu, či zrušit plánované krácení mezd státních zaměstnanců.

Lidovci zase chtějí zrušit závazek na snížení mateřských dávek. Tajemná je pozice ODS, která deklaruje prioritu „na rozpočet nesahat“, ovšem to nic nemění na faktu, že někteří její poslanci chystají vlastní návrhy.

Zajímavější jsou však způsoby, jak politici chtějí chybějící peníze obstarat (každé ubrání peněz musí někde kompenzovat, neboť na konci října schválili hlavní parametry rozpočtu – rámcové příjmy i výdaje). Jako již několikrát v minulosti je ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].