Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Věštění jako služba

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Čtení budoucnosti se stává v době krize výhodným byznysem

Jsou jich stovky, možná tisíce a v souvislosti s probíhající krizí právě prožívají nebývalý boom. Inzerují v časopisech, vydávají knihy, na internetu mají své stránky, a dokonce pravidelně ve svých pořadech promlouvají z rozhlasu a televize. Jedni sice říkají, že to jsou ulhaní jarmareční šarlatáni ždímající ze svých zákazníků peníze, jiní je ale považují za výjimečné bytosti a jsou za jejich služby ochotni zaplatit i tisíce.

Řeč je o vykladačích karet, zvláštní, takřka středověké instituci, která podle pověstí dokáže předvídat budoucnost. Kdo jsou ti výjimeční lidé, kteří mají dar nahlížet do našich osudů?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Svět na druhé straně

V přízemí čerstvě opraveného paneláku v pražských Kobylisích je hned vedle hlavního vchodu malá nenápadná prodejna. Na výloze má nic neříkající nápis Dragonari, otvírací doba je od pondělí do pátku od deseti do čtyř. Uvnitř ale není ani kadeřnictví, ani masážní salon, nýbrž sídlo zasvěcené čarodějnictví a ezoterice.

Dají se tady koupit nejen příměsi do ochranných lektvarů, jako třeba rozdrcené žraločí zuby či piliny z tisu, ale také úlitbový pohár, chřestidla z kozích kopyt či černé rituální svíce za 290 korun. Kromě toho zde návštěvník nalezne i věštírnu, duchovní poradnu, může podstoupit magické rituály a především …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].