Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Turkem snadno a rychle

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V Německu se vrací na scénu novinářský mistr převleků

Naposledy mu tak bušilo srdce před patnácti lety, když ho vichřice v kajaku odnesla daleko od břehu do rozbouřených vod Atlantiku. Teď se potí a ztrácí půdu pod nohama v porýnském maloměstě, v pekárně, která se pyšní šestisetletou tradicí. Dnes už z ní ale každé ráno nevyváží čerstvý chléb. Místo něj firma dodává do supermarketů Lidl po celé Evropě levné housky, které si spotřebitelé sami rozpékají doma ve svých troubách.

Unavenému pekaři je 67 let, ale nedávno ještě uběhl maraton. Během měsíčního zápřahu v pekárně zhubl pět kilogramů, ačkoli má vysportovanou postavu. Ale jedna jistota přece jen muži v pleškou a s knírkem dodávala sílu – bude tu pracovat jen měsíc a pak o své zkušenosti napíše reportáž do nejprestižnějšího německého týdeníku, která čtenáři otřese. Jako už tolikrát předtím.

Popíše v ní třeba to, jak může majitel pekárny díky nainstalovaným kamerám kdykoli a kdekoli na světě přes internet sledovat každý krok svých zaměstnanců. Zmíní také, jak podnikatel sledující doma noční směnu na internetu zavolal zaměstnankyni a udělil jí napomenutí, protože na sobě místo předepsaných bílých měla šedé kalhoty. A nezapomene citovat slova šéfa směny: „Vy jste levnější než nové plechy.“ To byla odpověď na žádost pekaře, aby firma nakoupila za sedmdesát eur nové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].