Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

S kým dál?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ODS mizí z politické scény

„Kde ten chlap je? Nemůžu ho vůbec sehnat.“ Takhle se donedávna častovali povzdechem novináři snažící se nalézt a dostat před mikrofon šéfa ODS. Dnes se takto ptá i řada vrcholných představitelů Topolánkovy strany. Pod pláštíkem anonymity popisují marné volání na předsedův mobil nebo – když už jej seženou – jeho podrážděné odpovědi. V kuloárech se říká, že předsedu nejsilnější strany několikrát v klíčových okamžicích marně sháněl i premiér Jan Fischer. Stále silněji tedy padá otázka, proč vlastně Topolánek v politice zůstává? A s tím je spojen další otazník: Kdo by jej měl nahradit?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zbytečné krvácení

Ještě než se dostaneme k budoucnosti ODS a jejího lídra, zastavme se na chvíli u jeho minulosti. Ta nám totiž napoví i o tom, co nás čeká.

Topolánek má za sebou jeden z nejpozoruhodnějších vzestupů v naší novodobé historii. Z řadového senátora, jehož přesah se rovnal pouze rozpětí jeho paží, se stal šéfem ODS a vlády, který toho hodně dokázal. Prosadil reformu veřejných financí, nebýt jeho snahy, ODS by nikdy nezvedla ruku pro Lisabonskou smlouvu, první polovinu předsednictví EU zvládl nad očekávání dobře a přitom řada mezinárodních problémů jej vystavila zkoušce jako žádného jiného lídra před ním.

Stejně tak pomohl ODS, kterou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].