Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Je třeba zasáhnout i další školy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S ombudsmanem Otakarem Motejlem o aféře na plzeňské právnické fakultě

Reakce Otakara Motejla na pozdvižení okolo plzeňské právnické fakulty spoustu lidí rozčílila. Motejl prohlásil, že stejně opisují všichni a že aféru „vyrobila“ média, protože neměla o čem psát. Dnes sice připouští, že plagiáty a podivní studenti v Plzni představují neodpustitelný šlendrián, ale trvá na tom, že se to děje odjakživa i na jiných školách. Co můžeme udělat, aby tato praxe skončila?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Říkáte, že kdyby nedošlo k odložení voleb, nebyla by aféra v Plzni. Známe váš smysl pro humor. Žertoval jste, nebo si to vážně myslíte?

Ten fenomén plagiátorství je znepokojivý. Ale co za svůj život pamatuji, není to žádná novinka. A děje se to i dnes na řadě škol. To, co mě překvapilo, je, že příběh plzeňské fakulty se stal příběhem mediálního zpravodajství, který trvá už měsíc. Kladu si tedy otázku, proč se ta fakulta stala příběhem ostrakizace. Plzeňská fakulta byla vyhlášená, že se tam dá jednoduše dostudovat. Přesto mne tak masivní útok na akademickou půdu překvapuje. A taky mě překvapuje, že řada akademiků požaduje vyšetření věci ministerstvem školství, tedy exekutivní institucí. To by akademikové neměli, měli by hájit svou půdu a sami ten problém vyřešit.

Není ta vaše „ostrakizace“ spíše dobrou zprávou? Veřejnost prostě zajímá, jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].