Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Černobílý test

Čeští vědci věří v genetickou hloupost Romů

Demokracie měla do Česka přinést větší rovnost šancí. Diskriminace dětí, za bolševiků zavedená kvůli sociálnímu původu a politickým názorům rodičů, měla skončit. Jenže český návrat do Evropy se v tomto ohledu až tak úplně nedaří. Dvacet let po převratu se totiž na zdejších školách šíří segregace jiná – rasová.
Až dosud se za hlavní problém vzdělávání romské menšiny považovalo to, že její děti končí příliš často ve zvláštních školách určených pro jedince s lehkou retardací. To nadále trvá, vedle toho se ale množí případy, kdy „bílí“ rodiče odmítají dát své děti do školy, kterou navštěvují malí Romové. Strach rodičů z etnicky promíchaných škol není žádný vynález Česka, vidíme jej i na Západě. V Česku se však celá věc děje s přímou asistencí či podporou státu. Jinak řečeno, stát to celé pomáhá organizovat.

Dvě cesty
Po listopadu 1989 se v Česku množily kritiky zdejší praxe dávat romské děti jen kvůli jejich původu do zvláštních škol. Politici i školští experti na to odpovídali, že nemají informace, které by to potvrdily, a že přece nejde dělat průzkumy podle etnického klíče. Teprve bývalý ministr školství Ondřej Liška tento zjevně nesmyslný argument (tyto průzkumy se dělají ve prospěch menšiny, proto jsou nutné) odmítl a letos na jaře uveřejnil výsledky. Podle nich plná třetina romských dětí končí ve zvláštních školách (oproti dvěma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].