Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Neskočit do pasti

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S europoslancem Martinem Schulzem o Klausově dodatku k Lisabonu

„Kdybych přesně věděl, o čem bude řeč, rozhovor bych odmítl,“ řekl lídr socialistů v Evropském parlamentu Martin Schulz. Je mu nepříjemné přiznat, že nesouhlasí s ČSSD, která se bez váhání přidala k Václavu Klausovi a nevadí jí výjimka z Listiny základních práv EU. Chce proto Jiřího Paroubka přesvědčit, aby stáhl podporu pro Klausův požadavek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Znáte postoj českých sociálních demokratů k žádosti Václava Klause o výjimku z Listiny základních práv?

Musím přiznat, že jsem postoj ČSSD s vedením strany neprobíral. Neznám tudíž detaily, jejich pohnutky. Vím jen, že sdílejí názor jako česká vláda a jako evropští socialisté a ten je, že záležitosti takzvaných Benešových dekretů byly vyřešeny Česko-německou deklarací z roku 1997 a nesouvisejí s Lisabonskou smlouvou.

Víte o tom, že ČSSD podporuje, aby si Česko vyjednalo výjimku z Listiny? Socialisté se za tento dokument postavili, vy sám jste ho označil za přínos.
Samozřejmě o postoji ČSSD vím. Předesílám, že se mě ptáte coby lídra socialistické frakce v Evropském parlamentu a můj úkol je nezasahovat do jakékoli domácí debaty. Musím se proto vyjadřovat velmi opatrně. Jsem toho názoru, že výjimka z celé listiny není ani nutná, ani smysluplná, protože i Češi by měli požívat občanských a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].