Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nervy na pochodu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Američané se chystají stáhnout z Iráku, v zemi opět rostou obavy

Vyhlídky do budoucna jsou ještě stále daleko růžovější než před dvěma lety. Násilí pokleslo na úroveň několika měsíců následujících po americké invazi v roce 2003. Ve všeobecných volbách, naplánovaných na 16. ledna 2010, se očekává hojná účast. Hlavní volební koalice se zatím tvoří ze skupin napříč sektářským spektrem. Ještě není jasné, zda bude Irák státem islamistickým, federálním nebo centralizovaným. Většina politiků však tvrdí, že o tom rozhodne parlament, ne síla, a myslí to podle všeho upřímně. Povstalci jsou příliš slabí na to, aby nově vznikající systém svrhli. Neovládají již celá území jako kdysi. Je sice několik nebezpečných oblastí, ale v podstatě se irácké síly mohou pohybovat všude, kde se jim zachce.

Bezpečnost v zemi je však i přesto stále založena na přítomnosti 120 000 amerických vojáků, ačkoli již od července nehlídkují v ulicích. Barack Obama ovšem minulý týden opětovně ujistil iráckého premiéra Núrího Málikího během jeho návštěvy ve Washingtonu, že všechny americké bojové jednotky budou staženy z Iráku do konce srpna 2010 a zbývající vojáci opustí zemi do konce roku 2011.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mnoho amerických důstojníků se ale obává, že relativní uklidnění situace nevydrží, zejména až se naplno rozjede ostrá volební kampaň. Povstalci, z nichž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].