Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak přestat

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Základní páka boje proti korupci nefunguje

Na poslední schůzi dolní komory českého parlamentu minulý týden se odehrálo i jedno nenápadné hlasování: šlo o to, zda pustit do dalšího schvalování návrh na změnu loterijního zákona, který by omezil velmi vstřícné podmínky pro provozování hazardu v Česku. Jde o český parlamentní evergreen, který se v posledních letech opakoval už třikrát. I teď to bylo stejné: navenek padají řeči o tom, jak je zpřísnění potřeba. Stejně se ale nakonec poslanci postavili proti, tentokrát hlasy ODS, TOP 09 a komunistů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Přitom jde o velmi potřebný zákon: nikde jinde v Evropě nemají provozovatelé hazardu tak příjemný život jako v Česku, kde je zákony přímo vybízejí k praní špinavých peněz. Proto je tento problém předmětem zájmu tajných služeb a terčem kritiky domácích i zahraničních expertů na potírání korupce. Přesto je český parlament neprůstřelný. Z mnohaleté zkušenosti ze sledování tohoto tématu přitom víme, že odpůrci změny nehýří argumenty či snahou přinést co nejdokonalejší návrh. Dobrých návrhů už byla celá řada, poslanci ale změnu pravidel prostě nechtějí. Nezbývá než pateticky konstatovat, že zájmy provozovatelů hazardu v českém parlamentu stojí výš než zájmy veřejnosti.

I kvůli tomu Česko vykazuje podezřele silné příznaky státu, pro který se korupce a klientelismus staly normou, jíž se všichni snaží přizpůsobit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].