Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

České tajnosti

Pražští dramatici vyráží dobýt Brusel a Benešovy dekrety

Všude bylo horko až k zalknutí, jen dole na ulici byl nezvyklý chlad.“ Těmito slovy začíná jedna z posledních kapitol románu Petr a Lucie od Romaina Rollanda a čtenáři mají naznačit, že přijde dramatický závěr. A opravdu: příběh odehrávající se na pozadí první světové války ve Francii končí tím, že dvojici pohřbí chrámový pilíř během bombardování.

Přeneseme-li se z historie do současnosti a z fikce do reality, šlo by větu parafrázovat – „všude vládla běžná politická vřava, jen okolo Lisabonské smlouvy byl nezvyklý klid“. Je to totiž tak. Už za chvíli, přesně tento čtvrtek a pátek, se má rozuzlit aktuálně největší politické drama Evropy, provází je ale ticho a minimum informací. Jen to naznačuje, že závěr lisabonského románu je krátce před poslední kapitolou neznámý a zvrat nelze vyloučit.

Nevíme
Informační úspornosti, jaká se rozhostila poté, co český prezident sdělil Unii svoji podmínku, si skutečně nejde nevšimnout. Za celý minulý týden se například veřejnost dozvěděla dvě věci v případu Lisabon: zaprvé, švédský premiér a nynější šéf EU Fredrik Reinfeldt – zjevně po rozhovoru s Václavem Klausem – řekl, že si je jist, že „Češi po odsouhlasené výjimce ratifikují“. Sama hlava státu pak dva dny nato oznámila, že se jí návrh „líbí&“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].