Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Superman Silvio

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co drží u moci nejzkorumpovanějšího premiéra EU

Kdekoli jinde, dokonce i v Česku, by politik zavalený soudními obsílkami a skandály s prostitutkami skončil ve šrotu. Jenže v Itálii je to jinak: Silvio Berlusconi do důchodu nemusí, ani když právě přišel o imunitu. Italové ho tam totiž – k všeobecnému údivu zbytku Evropy – neposílají.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pan nezničitelný

Italský premiér Silvio Berlusconi (73) jako by vypadl z komiksu, kde je všechno jaksi přehnané a někdy také vzhůru nohama.

„Jsem Superman,“

vykřikoval nedávno a má bohužel dost důvodů být o tom opravdu přesvědčen. S výsměchem vzdoruje času (je jediným evropským lídrem narozeným před druhou světovou válkou a v počtu sexuálních skandálů také nemá konkurenci), diplomatickým zvyklostem (kdo nechá čekat německou kancléřku, aby si zatelefonoval?), běžné logice politiky (týdeník The Economist se už před jedenácti lety nevěřícně ptal, jestli „může být Itálie normální zemí, když v čele opozice stojí kriminálník“) a nakonec i právu.

Ve vzdoru vůči vládě zákona je opravdový mistr a je na to patřičně pyšný. Tvrdí o sobě, že je „nejpronásledovanějším člověkem v historii lidstva“ a nedávno novinářům předváděl tabulky hemžící se údaji o počtech soudních slyšení, kterých se zúčastnil (údajně dva a půl tisíce), a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].