Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Osobní Antikrist

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Poslední film Larse von Triera bude navzdory zpoždění událostí podzimní sezony

Místní fanoušci Larse von Triera mají od minulé středy důvod k prohlubující se frustraci. Napjatě očekávané české uvedení tvůrcova posledního filmu Antikrist, naplánované na příští týden, bylo ve středu přesunuto až na konec listopadu. Zpoždění, způsobené technickými problémy při výrobě kopií, ale nic nemění na tom, že diváky čeká událost podzimní distribuční sezony. Obdivovaný i haněný snímek (který v Česku v kině viděla zatím jen zhruba tisícovka lidí na jediné projekci v Karlových Varech) budí vášně i půl roku po světové premiéře v Cannes.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Gynocida v ráji

Z určitého úhlu pohledu to ve Francii v květnu vypadalo, že satanáš z názvu filmu je sám režisér. Část publika bučela, část se hystericky smála. Někoho urazilo, že film s explicitními scénami násilí a sexu věnoval Andreji Tarkovskému, jiné dánský tvůrce nadzvedl tím, že se tváří v tvář kritice hbitě označil za nejlepšího současného režiséra.

Antikrist ale není žádnou lacinou provokací. Do příběhu o manželské dvojici (Willem Dafoe a Charlotte Gainsbourgová), která zkouší ve srubu hluboko v lesích zachránit manželství poznamenané úmrtím dítěte, totiž Trier tentokrát evidentně vložil hodně ze svých osobních démonů. Při natáčení prý prožíval těžký atak endogenní deprese…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].