Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Šéf banky HSBC vyzval bankéře, aby se omluvili světu za rozpoutání finanční krize. To asi musí české bankéře zlobit, protože oni nic nerozpoutali a i v případě, že by chtěli příliš riskovat nebo se notně přecpávat, maminky by jim to nedovolily. Nezřízenou žravost čokolády a vymetání tajemných dobrot z neprozkoumaných špajzů si maminky – obzvláště některé – nechaly pro sebe (školník si samozřejmě myslí, že disciplínu mezi dítky zařídil on, protože udržel ve škole pořádek). Evergreenem zůstane, že leckomu připadá, že české banky by se měly omlouvat leda za vysoké poplatky a nepřehledné smlouvy, stejně jako to, že leckomu jsou a budou poplatky jedno.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Čeští bankéři mohou mít opačný pocit, když už jsme u toho omlouvání. Může se jim zdát, že by se jim měla „omlouvat“ reálná ekonomika, jejíž stav se začíná zakusovat do bilancí bank. Mnohé české podniky a mnozí developeři neplní očekávání, které bankéřům před časem nastínili, když žádali o úvěry a financování. Jenže za to, jak to s ekonomikou je, zase můžou nenažraní cizí bankéři a mezi nimi i některé maminky českých dětí. A tak pořád dál a dokola.

• Největším testem nové koalice v Německu bude, jak se postaví k tomu, až Evropská komise zamítne záchranný plán pro automobilku Opel, který chrání německé pracovní příležitosti na úkor těch v ostatních zemích, kde má Opel stále ještě továrny. K britským protestům se právě přidali i Španělé. Každopádně jde o jednu z nejdůležitějších věcí, která se nyní v Evropské unii odehrává.

Nás to musí zajímat mimo jiné proto, že pokud Němcům projde masivní státní pomoc pro jednu konkrétní firmu, těžko si představit, na základě čeho by Čechům mohl někdo zakázat propojit dočasně ČSA s Letištěm Praha, což je záležitost, o které stále živěji v zákulisí diskutuje.

• Úvahy o tom, že by mohl dolar skončit jako rezervní měna, jsou nejspíš nesmyslné. Číňané, kteří nainvestovali do amerického státního dluhu úspory státu, firem i celé generace lidí, nemají na konci dolaru zájem. Jediné, co může dolar někdy v budoucnu nahradit, je čínská měna, tedy renminbi, bude-li se to tak ještě za čtyřicet let jmenovat. USA a Čína jsou stále silněji svázány ekonomickými zájmy. Čína potřebuje do Ameriky vyvážet a potřebuje, aby její investice do dolarových dluhopisů neztratily na hodnotě. Proti paktu východní Asie (nejde jen o Čínu) – Amerika jsou zájmy všech ostatních pořád slabé.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].