Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Nenápadná zpráva

Člověk má občas pocit, že narazil na cosi důležitého, ale v záplavě jiných informací to k němu vlastně pořádně neproniklo. Nemůže si pak zpravidla vybavit, co to vlastně bylo.

Minulý týden jsme něco podobného mohli zažít při četbě novin. Šlo o krátkou, nudnou zprávu z agenturního servisu, v němž jihokorejský ministr obrany hovořil o jaderném programu KLDR. Zmínil se také o chemických a biologických zbraních, jimiž komunistický severní soused jeho země disponuje, a ve výčtu nemocí, které mohou severokorejští stalinisté rozšířit po světě, zmínil neštovice.

Ne že by svět okolo nás neskrýval dost hrozeb i bez Severní Koreje, ale tahle nenápadná zpráva má výbušný potenciál. Ministr pochopitelně nemyslel neštovice plané, které bez následků prodělá většina dětí, ale neštovice pravé nebo také černé. Tedy nesmírně nebezpečnou nemoc, kterou se díky očkování podařilo v 70. letech minulého století na celém světě úplně vymýtit. Proti chorobě se proto už více než dvacet let neočkuje a prakticky nikdo vůči ní není imunní.

V roce 1971 uniklo 400 gramů substance obsahující virus pravých neštovic ze sovětských vojenských laboratoří na ostrově Vozrožděnie v Aralském jezeře. Virus se dostal do vzduchu a nakazil ženu na palubě 15 kilometrů vzdálené lodi. Epidemie nevypukla jen zázrakem. Případ však ukazuje, jak snadno se virus šíří vzduchem. Podle odhadů NATO by k nastartování obrovské epidemie stačilo nakazit sto lidí, kteří by se rozjeli do světa.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].