Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Komplikovaný Beneš

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Připomínat, že vychází druhé vydání nějaké knihy, se dělá jen výjimečně. V případě politického životopisu Edvarda Beneše by bylo chybou na ni neupozornit. Jde o ojedinělou publikaci, která se dlouho nedala v obchodech sehnat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zeman má dar vyprávět poutavě, bez zbytečných odboček a vědeckého jazyka. Nebojí se interpretace, které se velká část historiků vyhýbá. Analyzuje celý Benešův život, jeho silné chvíle při vzniku republiky, i ty slabé v roce 1938 či 1948. Důležité je také to, jak si získával podporu při prezidentské kandidatuře v roce 1935. Díky kritickému odstupu autora je dlouholetý ministr zahraničí a pozdější prezident živou bytostí, se kterou si víme rady. Čtenář nemá potřebu Beneše odsuzovat, spíše před ním vyrůstá varování, kam může politika zavést pýcha a přecenění svých schopností.

Paradoxně to není až tak patrné při Benešově selhání v roce 1938, ale zejména v období druhé světové války. Je pravda, že prezident se v exilu mimořádně zasloužil o obnovení Československa, což nebylo tak snadné, jak se dnes může zdát. Zároveň však v té době podcenil varování a potlačil svůj instinkt, když se domníval, že dokáže zvládnout Stalina a jeho Sovětský svaz. Beneš věřil, že našel dobrého partnera, ten mu ale ve skutečnosti kopal hrob. Když už to Benešovi došlo, bylo pozdě.

Emeritní oxfordský profesor Zbyněk Zeman má tu výhodu, že Beneše vykresluje tak trochu z pohledu Británie. Díky tomu má odstup, i neotřelý pohled. V mnoha ohledech knihu informačně předběhla dvousvazková práce Jindřicha Dejmka, ale ta si svým rozsahem a trochu složitějším jazykem bude zřejmě o něco hůře hledat čtenáře. Dnes se dá říct, že kdo nečetl Zemana, nemůže plně rozumět Benešovi.

Kniha přináší nečekaný bonus v popisu zájmu Sovětů o český uran, který po válce potřebovali k výrobě jaderné bomby. Čechoslováci a zejména pan Beneš význam dolů v Jáchymově podcenili a neuvědomili si, že už kvůli této strategické surovině nemůže Moskva pustit tuto zemi ze své sféry vlivu. I v tomto ohledu jde o nadčasové varování.

ZBYNĚK ZEMAN: EDVARD BENEŠ – POLITICKÝ ŽIVOTOPIS
Mladá fronta, 448 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].