Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

České party

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S děkanem Jiřím Zlatuškou o opisování na vysokých školách

Aféra s opisováním závěrečných prací na plzeňské právnické fakultě skončila vlastně happy endem. Hlavní plagiátoři museli odstoupit a veřejnost dostala zprávu, že podvádění na vysokých školách má své meze. Podle děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jiřím Zlatuškou však čeští akademici pořád trpí vysokou tolerancí vůči podvádění. „Pořád se vůči němu postupuje málo tvrdě a případy se zametají pod koberec,“ říká.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Plzeňské plagiátorství není jediný případ podvádění na univerzitách, který pronikl na veřejnost. Tituly získané za opsané práce se v posledních letech řešily na právech v Olomouci, na pražské Vysoké škole ekonomické, na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Je Česko země, kde se opisuje výrazně víc než jinde ve světě?

Četl jsem nedávno statistiku, podle které desetkrát narostlo množství článků ve světových odborných časopisech, od nichž se redakce distancovaly, protože se zjistilo, že jsou opsané. Takže Česko není nějaká zásadní výjimka. Ten hlavní problém je však v tom, že se u nás proti plagiátorům nepostupuje dostatečně razantně. Když někdo opisuje, je to ostuda. Když to opisování ale není okamžitě potrestané, je to těžký průšvih. Pro obraz vysokých škol – i ve světě – není ani tak problém samotné plagiátorství jako fakt, že se s ním akademická…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].