Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Je Česko v EU potížistou jen kvůli postoji Václava Klause, nebo je euroskepse v ČR všeobecná?

Miloslav Petrusek • Autor: Günter Bartoš
Miloslav Petrusek • Autor: Günter Bartoš
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MILOSLAV PETRUSEK

sociolog

O některých sociálních procesech se domnívám, že je prostě musíme jako „engelsovskou“ poznanou nutnost respektovat. Mysleme si o některých aspektech „eurokomplexu“ cokoli, nelze prostě nevzít na vědomí, že se nám v tomto prostoru žije lépe a že on sám nás nejen v některých ohledech omezuje, ale především se nám otevírá. Postoj pana prezidenta je nejen nepochopitelný, ale bytostně neracionální – již teď je přece oním proslulým kůlem v plotě. A českým euroskeptikům doporučuji měsíční experiment se zavedením výjezdních doložek, kontrol pasů a zavazadel na hranicích… a pak ať mudrují.

 

 

 

 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

EVA HRNČÍŘOVÁ

moderátorka České televize

Česká euroskepse nepanuje jen na Pražském hradě. Těžko říct, kde a jak hluboké jsou její kořeny. Nedávno jsem o ní mluvila s bruselským zpravodajem irské veřejnoprávní televize. Kupodivu si historii potížistů detailně nastudoval. Počátky českého euroskepticismu vidí jasně v porážce českých pánů na Bílé hoře. Z větší dálky se věci dají vidět jednoduše. Pokud je ale v českém euroskepticismu zakořeněná nenávist k podřízenosti a diktátu, měli bychom si uvědomit, že už nežijeme v 17. století, narovnat záda a podívat se okolo. Máme stejné možnosti ovlivňovat věci v Evropě jako oni, jenom na to musíme mít dost sebevědomí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JIŘÍ ADÁMEK

divadelní režisér

Narodil jsem se v Praze, celý život žiji v Praze a čím dál víc zjišťuji, že vůbec nevím, jací jsou Češi, že jenom částečně tuším, jací jsou Pražáci. Řekl bych, že Praha je Evropské unii nakloněna. Je-li Klaus z evropského hlediska podivínská figurka, nebo vážně braný potížista, to nevím. Jenom si při všech podobných otázkách uvědomuji dvě věci, podle mě podstatné: 1) Čím více o Klausovi mluvíme a píšeme, tím více děláme to, co si on přeje. 2) To významné v domácím i mezinárodním kontextu je, že jsme pohořeli v době předsednictví. Klausoviny kolem Lisabonské smlouvy jsou proti tomu ještě legrace.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

CHRISTIAN JACQUES

germanista

Stanovisko Václava Klause bych charakterizoval jako populistické a taktické, jež odráží určitý názor skupiny českých voličů. Ovšem nemyslím si, že jde o názor většinový. Aktuální postoj odmítání ratifikace Lisabonské smlouvy byl bohužel posílen i předešlým zavržením evropské ústavy Francií a Nizozemskem a posléze prvním referendem v Irsku. Což po dalším irském hlasování situaci samozřejmě změnilo. V tomto směru se mně aktivismus Václava Klause zdá poněkud zbytečný a především škodlivý pro obraz České republiky v zahraničí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2009 pod titulkem Anketa: Je Česko v EU potížistou jen kvůli postoji Václava Klause, nebo je euroskepse v ČR všeobecná?