Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Zelí a David

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kterak mladý Cameron vzkřísil nejstarší britskou stranu a co od něj čekat, pokud příští rok vyhraje volby

Češi se začali zajímat o předsedu britských konzervativců Davida Camerona, protože napsal dopis prezidentovi Václavu Klausovi, aby se svým podpisem Lisabonu počkal na referendum, které prý Cameron vyhlásí, pokud vyhraje příští volby v Británii. K tomu, jestli Cameron dodrží slovo, se ještě dostaneme, ale bylo by chybou vnímat ho jen jako možného evropského „kazisvěta.“ Na to je jeho příběh příliš zajímavý.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Blaimeron

Řekněme to rovnou: britští toryové můžou být dnes spokojeni. Průzkumy veřejného mínění je po dlouhých patnácti letech staví do role favorita parlamentních voleb, o partajní průkazku žádají mladé ročníky a očarovaná média si u jejich lídra podávají dveře. Británie zkrátka prožívá podobnou fascinaci Cameronovými konzervativci jako kdysi Blairovými labouristy a v obou případech jde o okouzlení šéfem strany.

Podobnost s Blairem bije do očí. Tak jako kdysi on, i Cameron je mladý lídr – tento týden oslaví 43. narozeniny – jak fyzicky, tak duchem. Zvládá Facebook, Twitter a stejně samozřejmě jako Blair přiměl své spolustraníky blogovat. Je energický, civilní, rád žertuje a umí řečnit stejně sugestivně. A podobně jako Tony Blair umí vytrhnout stranu z bezradnosti k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].