Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Propojený pravěký svět

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Není vyloučeno, že globalizace, na niž hledíme jako na průvodní rys současné doby, byla vždycky jedním z vžitých mechanismů, jimiž se měnila společnost, a psychologickou potřebou lidstva. Jedním z jejích hnacích motorů mohla být touha po „luxusním“ cizím zboží.

O výhodách globalizace toho slyšíme v poslední době stále méně. Vždyť ekonomická krize přišla z USA, prasečí chřipka z Mexika, oranžoví plži z Iberského poloostrova a tak by šlo pokračovat. A pokud bychom se na věc chtěli dívat jenom z té horší stránky, pak globální konkurence ohrozila či téměř zničila domácí výrobu textilu, porcelánu, skla či hraček. Konkurence sílí také třeba i v náboženském světě: evropské křesťanství musí čelit rostoucímu vlivu islámu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nápadné je, že skoro vždy diskutujeme jen o tom, zda a pro koho je globalizace ekonomicky výhodná. Na tuto záležitost se však můžeme dívat i z jiné stránky: co když je globalizace psychologickou potřebou člověka, která se bez ohledu na ryze ekonomické důvody projeví vždy, když to vnější okolnosti jenom trochu umožní? Pokud by totiž globalizace byla jedním z důležitých, vžitých mechanismů sociální evoluce, pak v nějaké formě bude zůstávat součástí našich životů i v dalších desetiletích a staletích bez ohledu na přímý ekonomický přínos. Pak by bylo namístě hovořit o tom, že ekonomové, kteří globalizaci nejvíc podporovali, si ji vlastně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].