Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Na vandru s medvědy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Půlnoc se překlopila do dalšího dne a já konečně zavírám víko počítače. Jako obvykle před odjezdem na delší cestu dodělávám na poslední chvíli resty za minulý týden, respektive odsunuji méně urgentní záležitosti o týden později. Nočním vlakem s Dajou vyrážíme po čase opět na slovenský vandr.

K vlaku dobíháme na poslední chvíli, běžím napřed, abych koupil jízdenky. Hned při nástupu si nás všímá průvodčí a záhy zjišťujeme, že místo lístku pro dva máme lístek jen pro jednoho. Doplatím 174 korun a následně zjišťuji, že průvodčí nám naúčtoval dvakrát třicetikorunový poplatek. Snažím se nerozčilovat a využít noční cestu k spánku.

S jedním přestupem v Žilině ráno dorážíme do Banské Bystrice, kde vyhledáváme stanoviště busu a kolem desáté hodiny vystupujeme v podhorské vísce Hrochoť. Pomalu se vydáváme na pouť ne příliš známým slovenským pohořím Poľana.

První dvě hodiny nás cesta vede údolím po vcelku nezáživné asfaltce, je vedro a přemýšlím, jestli jsme si nemohli vybrat zajímavější začátek vandru. V osadě Kyslinky mě však ze zamyšlení vytrhuje plápolavý let ptáka se širokými černobílými křídly. Kolem jsou krátce spasené louky s remízky stromů a keřů, tedy biotop, který by skutečně mohl vyhovovat dudkům, ale v nadmořské výšce kolem 800 metrů bych ho nečekal. Házíme k cestě batohy a vydáme se k místu, kam pták zaletěl, abychom se přesvědčili, že se skutečně jedná o tohoto vzácného opeřence.

Je po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].