Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Meteorologové oznámili občanům, že podzim bude krásný jako už dlouho ne. Ivan Jirous oslavil 65. narozeniny. Vláda přišla s návrhem očkovat děti zdarma proti pneumokoku. Za 11 milionů korun bylo v Praze na aukci vydraženo Fillovo Zátiší s mandolínou. Politikům klesly platy. Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová přijala ve Washingtonu svého českého kolegu Jana Kohouta a vysvětlila mu, že Spojené státy ustoupily od plánů na radarovou základnu v Brdech nikoli na nátlak Kremlu, ale proto, že je pro ně výhodnější hlídat svoji bezpečnost jinak.
Naše vztahy s Amerikou narazily na své limity a byla by chyba si to ještě rozházet se spojenci v Evropě. Protože kdo nám zbude? Rusové v Karlových Varech, odpověděl bývalý vicepremiér Alexandr Vondra na dotaz Lidových novin, zda jeho současný vstřícný postoj k evropské Lisabonské smlouvě není po radarovém krachu něco jako „vytí s vlky po Mnichovu“.
Česko se musí mnohem více obávat nadměrně regulované Evropské unie než Ruska, kde je dnes politický systém a svoboda nejlepší a nejvyšší za poslední dvě tisíciletí jeho historie, prohlásil podle Hospodářských novin prezident republiky Václav Klaus v New Yorku, kam odjel zastupovat zemi na světové konferenci OSN o klimatu. Důvěra tuzemské veřejnosti v prezidenta Klause vzrostla ze srpnových 59 na zářijových 63 procent. České aerolinie zrušily lety do New Yorku a posílily spoje s Moskvou, Jekatěrinburgem a Taškentem. Iniciativa Freedom not Fear uspořádala v Praze pochod proti strachu.
Kladu si otázku, jak bych zareagoval, kdyby mne nějaká zvrhlá autorita postavila před rozhodnutí, zda proti své vůli spolupracovat, nebo navždy opustit práci, kterou miluji – a odpověď na to asi nikdy nenajdu, prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny mladý divadelní režisér Daniel Špinar. Ve stodole u Hradce Králové objevili mercedes, v němž při atentátu československých parašutistů našel svou smrt Heydrich. Česká veřejnost se jako každý rok připojila k oslavám evropského Dne bez aut. Drahé kakao zvedlo ceny čokolády. Sběrny začaly znovu vykupovat starý papír. Papež Benedikt XVI. navštívil Česko a aktivisté ze skupiny Condom Positive rozdali při té příležitosti deset tisíc krabiček prezervativů s nápisem Papa said no! And you?, čímž chtěli vyjádřit protest proti papežovu odmítání kondomů jako prevence proti AIDS. Čeští pivaři odjeli do Mnichova na Oktoberfest.
Lžete. Padesát let jsem naopak – v rámci svých skromných možností – přispíval k pádu železné opony. Na rozdíl od vás, odpověděl první český prezident Václav Havel na prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který Havla kvůli jeho podpoře americké radarové základny v Česku nazval „mužem, který touží po světě železných opon“. Čeští tenisté porazili Chorvaty a po 29 letech opět postoupili do finále Davis Cupu. Evropská komise napsala kanadské vládě, že pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro Čechy, odpoví EU protiúderem v obchodní nebo hospodářské oblasti. Buddhistický uhlobaron Antonín Koláček přerušil cestu po duchovních místech Asie a vrátil se do vlasti prodat polostátní firmě ČEZ za 50 miliard korun Mosteckou uhelnou společnost, jejíž někdejší divokou privatizaci Koláčkem a jeho společníky dnes šetří švýcarská prokuratura pro podezření, že tito správci Mostecké firmu „koupili“ za miliardy, které si předtím tajně a protizákonně „vypůjčili“ z podnikové kasy. Ministr financí Eduard Janota předložil do sněmovny rozpočet na příští rok, který z původního schodku minus 230 seškrtal na minus 157 miliard korun.
O Maďarsku se hovoří jako o odstrašujícím příkladu zadlužení, ale oni mají veřejný deficit ve srovnání s námi na poloviční úrovni – takže bych se jim za ty řeči o maďarizaci našich účtů měl skoro omluvit, řekl předtím Janota týdeníku Euro. V Týně nad Vltavou zabil výbuch v domě s pečovatelskou službou ženu. Vyšlo najevo, že na právnické fakultě v Plzni se udělovaly tituly za kompletně opsané disertační práce. Letošní Seifertovu cenu získal Ludvík Kundera. V Lomnici se utkali nejlepší stromolezci. Plzeňský Prazdroj začal testovat zařízení, kterým se dá čepovat pivo do kelímků zespoda přes dno a deník Právo o tom přinesl zprávu s titulkem „Pivní revoluce“. Gustav Mahler se stal čestným občanem Jihlavy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2009 pod titulkem Minulý týden