Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Komunisti jako hrozba nefungují

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Se socioložkou Janou Hamanovou o tom, že Jiří Paroubek dobře ví, co dělá

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Připadá vám, že česká politika mnohdy odporuje elementární logice? Pak o ní zřejmě příliš mnoho přemýšlíte. Běžný volič ji vnímá spíš jako divadlo, které se mu moc nelíbí, nerozumí mu a rozumět se mu ani nijak zvlášť nesnaží. Jako kdyby pak mělo představení skončit a on mohl v klidu odejít domů. Přitom politici umí s tímto pocitem voličů jako nezúčastněných diváků dobře pracovat. Tak to alespoň vidí ti, kteří provádí a analyzují průzkumy veřejného mínění.

V souvislosti s právě skončenými německými volbami jsme mohli číst, že Angela Merkelová je přesně typ političky, který si Němci přejí – mírná, uvážlivá, a navíc žena. Jaký typ politika si přejí Češi?
Na té uvážlivosti bychom se s nimi shodli. Jestli muže, nebo ženu, tak na to by Češi odpověděli mírně vyhýbavě. Tam by záleželo na jménu. Uměli by si představit prezidentku nebo premiérku, ale opravdu by to záleželo na osobnosti. Obecně má ale větší důvěru na manažerských pozicích přece jen mužská osobnost. Žena by musela v mužské konkurenci třeba na post prezidentky nebo premiérky být chápána jako výrazně lepší kandidátka. Ale ta neagresivnost a rozvaha, to je věc, kvůli které lidi respektují Fischerovu úřednickou vládu dvojnásobně víc, než respektovali jakoukoli vládu předtím. Mají dojem, že se pracuje a nemluví.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].