Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

ČSA, Dalík a Kalousek se Zemanem

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tak se začíná rýsovat to, co bylo dlouho jasné, ale jaksi se o tom nepříslušelo mluvit. Osud ČSA je silně spojen s Letištěm Praha a naopak. A i když hodnota samotného dopravce je podle mnohých dokonce minusová, najednou se mluví o tom, že kdyby přístav přišel o svou hlavní flotilu, ztratí významně na hodnotě, třeba i o 30–40 procent. A to se – pravda ještě v dobách prosperity – psalo o tom, že letiště lze prodat třeba za 60 miliard korun. Vsadím se, že do roka a do dne vstoupí kapitálově do ČSA firma Letiště Praha. A jde vlastně jen o to, ošetřit to právně tak, aby to „prošlo v Bruselu“. Nebude to snadné, ale po tom, co provedli Němci s Opelem, to snad půjde.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je tu ještě jeden zřejmý důvod, proč vláda půjde touto cestou. Před volbami nebude nikdo chtít být ocejchován jako někdo, kdo zlikvidoval národního přepravce.

• Je nám opravdu upřímně líto, pane Dalíku, že odcházíte, i když nevíme, odkud, z čeho a kam. Vy jste přece žádný poradce nikoho oficiálně nebyl! Copak se dá šmahem odejít z přátelství a kamarádství? Pak nám to řekněte tak, že se přestanete kamarádit s Mirkem Topolánkem.

Mezi námi: jestli se náhodou Dalík spíše nerozhodl mást novináře i policii. Zkrátka všechny, kdo by se mohli zajímat o jeho majetek a transakce: nechte mne už na pokoji, jsem ze všeho venku. Už není nutné se o mne zajímat.

• Ať žije politická kultura! Ve středu na Finančním fóru Zlaté koruny exceloval Miloš Zeman se svými vulgárnostmi a leckoho prohlásil za „idiota“ nebo „bandu idiotů“. Říďové a finančníci se smáli, přišlo jim to asi vtipné. Miroslav Kalousek, který tam byl taky, se poučil. Druhý den ve sněmovně doháněl deficit Zemana a jeho absenci v české politice. Zalíbilo se mu pro změnu slovo „debil“, též to vypadalo, že jako pohonná hmota politické energie byly využity lihové nápoje, podobně jak to měl ve zvyku důchodce z Vysočiny. Mnoho štěstí! Uvidíme, zda to zapůsobí. Originál kdysi zabral. Zabere i kopie?

K tomu maličkost. Zaráží mne vzdělanost politiků. Nikdo už nepoužívá slovo „kretén“. Politici kupodivu vědí, že od té doby, co se přidává jód do soli, kretenismus vymizel. Debilů, idiotů a imbecilů je mezi námi naopak stále dostatek. Příčiny těchto poruch jsou totiž složitější. U všech těchto osobnostních stavů či poruch je však typické, že si jejich nositelé svůj stav nedostatečně uvědomují. Spíše si ho neuvědomují vůbec.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2009 pod titulkem ČSA, Dalík a Kalousek se Zemanem