Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Zemřel vizionář Kaplický

Janu Kaplickému (narozen 1937) dobilo srdce, právě když jeho mladá krásná manželka porodila dceru. Tenhle příběh s rozměrem antické tragédie dojal minulý týden Česko i Anglii.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Kaplický - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Kaplický - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Janu Kaplickému (narozen 1937) dobilo srdce, právě když jeho mladá krásná manželka porodila dceru. Tenhle příběh s rozměrem antické tragédie dojal minulý týden Česko i Anglii.

V nekrologu ve Financial Times psali, že před jeho smrtí se odehrával „politický fotbal“ kolem Národní knihovny. Když zemřel, rozpoutal se další poločas téhle kopané. Architektovu náhlou smrt politicky využil Jiří Paroubek i bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek (Paroubek pro Lidové noviny: „Dostal se do toho českého špinavého rybníčku a to mu nepřidalo.“; Ježek tamtéž: „Tahanice kolem jeho stavby a především chování některých politiků mu přímo fyzicky ubližovaly.“). Také nová strana Liberálové.cz se hned přihlásila, že postaví knihovnu jako památku a začalo se mluvit i o veřejné sbírce pod obrozeneckým heslem „Knihovna sobě“.

Cesta odporu

Pod politickým nánosem se zapomnělo, kdo že to vlastně zemřel. Tvůrce, který vymýšlel amébovité kosmické budovy ještě v době, kdy je nebylo možné postavit. Člověk, jehož povaha byla komplikovaná a který se zlobil na každého, kdo ho nechápal. Ať už to byli zdejší konkurenti, politici anebo třeba princ Charles. Když jeho studio Future Systems nevyhrálo soutěž na fontánu na památku princezny Diany v Hyde Parku, rozčílil se i na prince a to, že nezvítězil,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].