Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Velká psí večerní

Že lidé své psi často milují víc než ostatní lidi, je známé a mnohdy pochopitelné. Že za jejich potřeby utratí víc než za své vlastní, i to se může stát. Proč ale začali lidé své psy ve velkém šatit?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jednou za rok pudlem. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Jednou za rok pudlem. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Do čeho se náš miláček dneska obleče? Může to být tričko s nápisem Maminčin malý princ (cca 600 Kč), tepláková souprava na sport (1200 Kč) anebo růžové šaty s průsvitným volánkem a náhrdelníkem (1200 Kč)? A že má náš maličký na sobě kožich? A že ho evoluce vybavila pro celoroční přežití v přírodě? A že je to pes?

Tyhle otázky sice visí ve vzduchu, ale ve zverimexu visí zase spousta psích oblečků a páníčci stojí před dilematem, zda koupit svému miláčkovi sukni či kalhoty. (Tyto příklady nejsou nadsázka, viz například www.psi-oblecky.cz, www.obleckypropsy.cz). Že lidé své psi často milují víc než ostatní lidi, je známé a mnohdy pochopitelné. Že za jejich potřeby utratí víc než za své vlastní, i to se může stát. Proč ale začali lidé své psy ve velkém šatit?

Jistě, částečně za to můžou mrazy. Psi zchoulostivělí pobytem v místnosti, hlavně krátkosrstí, nějaký svetřík či bundu ocení, myslí si etoložka a veterinářka Hana Žertová. U dlouhosrstých psů doporučuje namísto svetru raději lehkou větrovku, aby se jejich vlastní kožich nepomačkal a nepřestal hřát. Docela rozumné je pořídit oranžovou reflexní vestu, protože psa oblečeného jako popelář si se srnou nemůže splést snad ani myslivec.

Každý další obleček je však rozmar a najít logický důvod pro existenci karnevalových masek, plesových šatů a žertovných kloboučků nelze. A co víc, vlivná britská Královská společnost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].