Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Petr Vítek o digitalizaci kin

Nebude přechod na digitalizaci při současné technologii na úkor kvality obrazu? Zůstane kino i nadále místem pro nadstandardní vizuální zážitek?

Bude mít zavádění digitální technologie promítání i negativní dopady?

PETR M.

Ano, na lokální kina. Investice kina, pokud již má zvukový systém, se pohybuje mezi 1,4–2,4 milionu korun dle velikosti plátna. Pokud kino zvukový systém nemá, musí investovat ještě cca 1–1,5 milionu. Proto již ministerstvo kultury řeší veřejnou podporu digitalizace. V celé Evropě je digitalizace z nějaké části řešena čerpáním peněz ze státní kasy. Je to trend, který nelze zastavit, takže se s tím bude muset kinematografický trh vypořádat. Má na to odhadem pět let let, kdy očekávám, že se přestanou vyrábět ve větší míře klasické filmové kopie.

Menšinové snímky by se naopak mohly více rozšířit, neboť výroba digitální kopie oproti 35mm kopie je levnější, takže zde bude digitalizace přínosem. Staré tituly mohou být a budou digitalizovány skenováním do vysokého rozlišení. Tím pádem dojde k záchraně kopie, která na 35mm pásu nemusí vydržet věčně. A zadruhé ji opět můžeme dostat do kin, neboť třeba staré archivní kopie nebyly právě z důvodu obav o zničení kopie půjčovány kinům k projekcím.

Nebude přechod na digitalizaci při současné technologii na úkor kvality obrazu? Zůstane kino i nadále místem pro nadstandardní vizuální zážitek?

LUKAS

Kvalita digitální projekce ve 2K je ekvivalentem 35mm kopie. Pokud vám promítneme obraz 35mm a vedle 2K, nepoznáte rozdíl, nebo budete mít pocit, že 2K je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].