Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Německé balíčky

Celosvětová povaha současné recese logicky vyvolává zájem o vývoj v klíčových světových ekonomikách, jejichž oživení by pomohlo ostatním zemím. Německo, třetí největší ekonomika světa, je z hlediska dopadů a hledání cest ze současné ekonomické krize nepochybně jednou z klíčových. A je také jednou z ekonomik, která je krizí značně postižena.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A nezapomeňte přidat poukázky na děti. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: A nezapomeňte přidat poukázky na děti. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Všichni jsme s tím počítali, přesto však zveřejněná čísla o vývoji ekonomiky za poslední období minulého roku potvrzují, že situace v mnoha zemích je vážná. Německá průmyslová výroba v listopadu meziročně klesla o 6,4 %, v říjnu to bylo jen o chlup lepší. Snad ještě bolestivější je propad exportu o desetinu. Pro německou ekonomiku jakožto největšího světového exportéra to nevěstí nic dobrého.

Výhled pro vývoj světové ekonomiky se přinejmenším nezlepšuje, na což upozornil třeba šéf Mezinárodního měnového fondu. To se týká i zemí střední a východní Evropy, kde prý bude dopad krize ještě horší, než MMF původně očekával. Následující den tuto chmurnou předpověď jen potvrdilo zveřejnění údajů o poklesu české průmyslové výroby v listopadu meziročně o 17,4 %, což je největší propad od roku 1993, kdy se data pro samostatné Česko začala sbírat. Není divu, že česká koruna vzápětí atakovala kurz 27 korun za euro, takže Češi platí za euro o čtyři koruny více než loni v červenci. Jiné analýzy, třeba ta od Světového ekonomického fóra, zase poukazují na rostoucí rizika zpomalení asijských ekonomik, zejména Číny.

Pomalý rozběh

Celosvětová povaha současné recese logicky vyvolává zájem o vývoj v klíčových světových ekonomikách, jejichž oživení by pomohlo ostatním zemím. Německo, třetí největší ekonomika světa (což se může brzy změnit, protože dle analýzy Světové banky o toto postavení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].