Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Hlavou proti ledu

Vůbec první pokus usměrnit provoz na stále rušnějších českých sjezdovkách nastal až teď. Ještě do konce ledna by měla v platnost vstoupit státní norma ČSN 02 8027, která „stanovuje zásady pro značení, zabezpečení a pohyb v zimním středisku“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pozor, lyžování může zabíjet! (Václav Steklý ve Špindlerově Mlýně) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor, lyžování může zabíjet! (Václav Steklý ve Špindlerově Mlýně) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Čistý led uprostřed sjezdovky se leskne ve světle vycházejícího sluníčka. Ovšem první lyžař, který by tudy jel, by asi uviděl spíš hvězdičky, protože by sebou zřejmě okamžitě udeřil přímo na hladkou tvrdou plochu. A Václav Steklý je tu proto, aby se to nestalo. Už krátce po sedmé ráno projíždí na skútru všechny sjezdovky lyžařského areálu Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. U ledového fleku zastaví: „Je to voda, která vytekla z hadice k vodnímu dělu,“ vysvětluje, načež vytahuje gumovou paličku. Tou zatluče kolem ledového místa tyčky, mezi nimi je natažený pruh ostře růžové barvy, který nelze přehlédnout dokonce ani v ranním příšeří. A první lyžař, kterého sem lanovka zhruba za hodinu vyveze, se tudíž ledu zdálky vyhne.

Když je úkol splněn, zasouvá pan Steklý svou gumovou paličku a oranžový majáček jeho skútru mizí v šeru, neboť je potřeba zlikvidovat i další nebezpečí. Takhle pracuje ski patrol čili někdo jako baywatch našich kopců. Než na svahy dorazí první lyžaři, označí ještě asi desítku dalších problematických úseků: tam, kde sněžné dělo udělalo příliš velkou závěj, přijde výstražný vykřičník „pozor nebezpečí“, plůtkem také ohradí část svahu, kde bude po ránu trénovat lyžařský oddíl. A pak bude celý den na lyžích objíždět a kontrolovat všechny sjezdovky. Lyžařského patrola zaměstnává Ski-areál Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou nebo Rokytnice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].