Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Česká veřejnost žila v posledních dnech v obavách o život Václava Havla, aby ji pak zaskočilo úmrtí jiné osobnosti, architekta Jana Kaplického.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Česká veřejnost žila v posledních dnech v obavách o život Václava Havla, aby ji pak zaskočilo úmrtí jiné osobnosti, architekta Jana Kaplického (viz stranu 7). Smutná zpráva se proměnila v bizarní diskusi o tom, kdo může za jeho smrt. Dokonce probíhaly ankety, kdo nese největší vinu. Tradičně se vyrojily názory, že za skon velikána mohou malí lidé, typičtí Češi apod. Nenechalo na sebe čekat ani nesmyslné srovnání s uštváním Karla Čapka v roce 1938. To je oblíbený kalibr, který se naposledy objevil na konci loňského roku při obhajobě Milana Kundery. A i tehdy znělo, že malí, ubozí, nicotní lidé si dovolují atakovat největšího spisovatele druhé poloviny 20. století.

Je to nelogická úvaha. Je skutečně malé, když se někdo odváží kritizovat všeobecně uznávané osobnosti? Není spíše malé to, když někdo uvažuje tak, že jsou mezi námi nedotknutelní velikáni?

Útoky na návrh knihovny Jana Kaplického byly nevybíravé a většinou hloupé. No a co? Lidé, kteří se pohybují ve veřejném prostoru, na to musí být bohužel připraveni. A nejen u nás. Slušní kritici pak nemohou a ani nesmějí přihlížet ke zdraví či stáří těch, o nichž referují. Skon pana Kaplického je osobní i kulturní tragédie, ale se zdejší debatou nemá vůbec nic společného.

A i s tou „malostí národa“ je to značně relativní, což dokazuje „malá&“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].