Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Družba nevermore!

První obětí tzv. války o plyn by mohla být Gruzie. Důkaz je jednoduchý. Rusové v zemi zůstávají, ale už se o tom nemluví. A protože jsme se právě začali bát, že kohout s plynem se může kdykoliv uzavřít, citlivě to nepřipomínáme ruce, která jej drží.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

První obětí tzv. války o plyn by mohla být Gruzie. Důkaz je jednoduchý. Rusové v zemi zůstávají, ale už se o tom nemluví. A protože jsme se právě začali bát, že kohout s plynem se může kdykoliv uzavřít, citlivě to nepřipomínáme ruce, která jej drží. Další obětí bude nejspíš Kazachstán anebo Ázerbájdžán, které mají strategické postavení nejenom jako zdroje surovin, ale také jako tranzitní země do Číny. Evropská unie jde cestou vyjednávání, ale Američané se nebojí konfrontace – upevňují své vojenské postavení v kaspické oblasti a prosazují vstup Gruzie do NATO.

Často mluvíme o Rusku jako o nevypočitatelném partnerovi. Ale pravý opak je pravdou! Dvakrát jsem měl společný seminář s energetickým „ambasadorem“ Ministerstva zahraničních věcí V. Bartuškou, který se vždycky odvolal na publikovanou ruskou energetickou koncepci z roku 2002. Rusko je v základních energetických otázkách poměrně čitelný partner. Sepíše koncepci, zveřejní ji a pak ji splní; nikoliv se zpožděním několika pětiletek, ale přibližně v té době, kdy si ji naplánovalo.

V této koncepci se jasně stanovuje, že je nutné obejít tři nespolehlivé tranzitní země, jakými podle Rusů jsou Ukrajina, Bělorusko a Polsko, a že v budoucnu budou hlavní exportní roli hrát námořní terminály. Týdny před touto zatím poslední krizí Rusové avizovali, že vůči Ukrajině a tím i nepřímo dalším zemím na stejném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].