Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Dopis ze Sofie

Ačkoli krize postihuje malou zemi, jako je Bulharsko, může mít dalekosáhlé důsledky. Ekonomika utrpěla. Podle oficiálních údajů zveřejněných 12. ledna přišly bulharské společnosti od počátku krize o více než 45 milionů eur.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tentokrát to nebyla porucha, na jakou jsou Bulhaři zvyklí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tentokrát to nebyla porucha, na jakou jsou Bulhaři zvyklí. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Už více než týden trpí Bulharsko důsledky plynové války mezi Ukrajinou a Ruskem. Měl bych hned na začátku přiznat, že nejhorší chvíle jsou již za námi a že si lidé na novou situaci začínají zvykat. Nejvíce trpí průmysl a podniky – bulharské společnosti přicházejí kvůli zastavené nebo omezené výrobě denně o miliony eur.

Dne 6. ledna se nejdříve zdálo, že ústřední topení nějak špatně funguje, a lidé se začínali ptát, co se děje. Bulhaři jsou ale na špatné služby vlastně zvyklí, takže mnozí si vlažné radiátory vyložili prostě jako poruchu. Problém byl naneštěstí mnohem vážnější. V následujících dnech voda v ústředním topení dále chladla a teplota v mnoha budovách poklesla pod povolené minimum 18 °C. Školy a školky se rozhodly zavřít, dokud ústřední topení nezačne znovu fungovat. Hlavní prioritou úřadů se stalo zajištění chodu nemocnic a dalších zdravotnických zařízení.

Nejvíce trpěla Sofie a další velká města. Právě tady je většina budov závislá na ústředním topení. Když zavládla zima, lidé ve snaze nakoupit ohřívače, radiátor a jakékoli jiné topení téměř vyrabovali hlavní obchodní střediska.

Právě uprostřed krize se počasí rozhodlo, že situaci ještě zkomplikuje. V některých částech Bulharska byly naměřeny teploty až minus 20 °C.

Další problém způsobila zvýšená spotřeba elektrické energie. Česká elektrárenská společnost ČEZ, která v Bulharsku ovládá 40 procent…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].