Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Proč české děti v průzkumech zaostávají v matematice? (V žebříčku testu TIMSS se čeští čtvrťáci umístili až na 24. místě z 59 zemí. Čtěte také rozhovor na str. 11.)

Matematická abstraktnost českým studentům nesedí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: STANISLAV CVRČEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: STANISLAV CVRČEK - Autor: Archiv • Autor: Respekt

STANISLAV CVRČEK

učitel matematiky, Podještědské gymnázium v Liberci

Příčin je několik. Rodiče jsou méně s dětmi se všemi důsledky, které z toho plynou, a netýká se to jen matematiky. Navíc tuto nedostatečnost často kompenzují hloupým ochranářstvím v případě, že nastane problém. Podrývají autoritu škole, což má za následek sníženou motivaci k učení u dětí. Na vině je i klesající úroveň vyučujících. Matematici bývají velmi flexibilní a snadno nacházejí uplatnění ve finančně zajímavějších oborech. Matematika ze své podstaty vyžaduje kontinuitu a řád, obojího je v našich školách málo. Povinná maturita z matematiky nás nespasí. Klíčové slovo je motivace.

JAN ŠTOCHL

učitel matematiky, kinantropolog, FTVS UK

Předně výsledky neznamenají, že došlo ke zhoršení absolutnímu, ale pouze relativnímu. Jedna z příčin bude i ta, že náš školský systém nedostatečně motivuje kvalitní odborníky k tomu, aby se věnovali pedagogické činnosti. Toto vysvětlení je v souladu s tím, že zaostáváme nejen v matematice. Bez zajímavosti není ani to, že nejlépe dopadly asijské země s tradičním autoritativním způsobem vyučování. Nabízí se tedy myšlenka, zda-li úpadek nesouvisí se stále zhoršující se pozicí učitele jako autority, kterou bohužel často podlamují i sami rodiče žáků.

ONDŘEJ LIŠKA

ministr školství

Pokud…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].