Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

A máme to zase tady

Možná se ukáže, že ta zpráva je jenom fáma, ale i tak to o něčem vypovídá. Několik blogů nedávno ohlásilo, že společnosti Microsoft a IBM se v rámci snižování nákladů každá brzy zbaví asi 16 000 zaměstnanců, což činí 17 % pracovní síly v Microsoftu a 4 % v případě IBM. Pokud by to byla pravda, jednalo by se o jeden z největších škrtů v historii odvětví informačních technologií (IT).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nastane propouštění? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Nastane propouštění? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Možná se ukáže, že ta zpráva je jenom fáma, ale i tak to o něčem vypovídá. Několik blogů nedávno ohlásilo, že společnosti Microsoft a IBM se v rámci snižování nákladů každá brzy zbaví asi 16 000 zaměstnanců, což činí 17 % pracovní síly v Microsoftu a 4 % v případě IBM. Pokud by to byla pravda, jednalo by se o jeden z největších škrtů v historii odvětví informačních technologií (IT).

Skutečnost, že se takové škrty vůbec zdají důvěryhodné, dokládá, v jak kritické situaci se toto odvětví nachází. Stěží uplyne den, abychom neslyšeli zprávy o propadajících se tržbách a propouštění zaměstnanců. Tento týden společnost Motorola uvedla, že zruší 4000 pracovních míst, a výrobce pevných disků Seagate oznámil, že sníží počet zaměstnanců o 800. Vyhlašování finančních výsledků nejspíš přinese další špatné zprávy. V době, kdy šel časopis The Economist do tisku, se očekávalo, že společnost Intel, největší výrobce čipů na světě a vůdčí firma v odvětví, oznámí meziroční pokles příjmů ve čtvrtém čtvrtletí o více než 20 %. Směřuje toto odvětví k ještě horšímu propadu, než byl ten, který následoval po internetovém krachu v roce 2001?

To by byl úctyhodný výkon. Například v Americe v roce 2000 výdaje na technologie vzrostly téměř o 16 %, aby se pak v roce 2001 smrskly o 6 %. „Odvětví informačních technologií prostě implodovalo,“ říká Matt Asay, který je veteránem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].