Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Zmařená šance

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na konferenci v polské Krynici mluvili všichni ruští delegáti stejně

Na východ od skalnaté hradby Vysokých Tater klesá země rychle do kopců lidských rozměrů. Čím dál horší silnice se vine ospalou krajinou, kterou na okamžik oživí majestátní hrad u městečka Stará Ľubovňa. Připomíná bohatou minulost tohoto území, které se však dnes potácí opuštěné v podivném bezčasí.

Jen pár kilometrů na sever je Malopolské vojvodství (část bývalé Haliče), kde to kypí životem a jedna vesnice podél řeky začíná tam, kde jiná končí. Ten rozdíl udeří do očí, jakmile projedu liduprázdnou hranicí nad řekou Dunajec. Do lázeňského města Krynica, onoho „východoevropského Davosu“, kde se právě koná mamutí konference, je to sotva dvacet kilometrů.

Ekonomické fórum v Krynici počátkem září bylo letos největší ve své téměř dvacetileté historii: nasálo na dva tisíce účastníků ze 60 zemí, na 140 panelových diskusích mluvilo 900 hostů. Většinu účastníků vždy tvoří podnikatelé a manažeři ze střední a východní Evropy, tentokrát tu ale bylo tolik Rusů, že Krynica byla v tyto dny zcela jistě městem s nejvyšší koncentrací ruské reprezentace na západ od Moskvy. Je trochu zvláštní, že tato obrovská akce se odehrává v natolik odlehlé části Polska, že prominenty přivážejí helikoptérou, půvab horského prostředí však vyvažuje nevýhody komplikované dopravy.

Poláci jsou na tuto akci právem pyšní, je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].