Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Současné umění je výsměch

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S malířem Viktorem Pivovarovem o kníratých politicích a o namyšlených umělcích

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pochází z Moskvy, ale od 80. let žije v Praze, která mu tehdy připadala jako méně dusivé místo pro život. Česká výtvarná scéna je tak bohatší o legendu ruského konceptualismu. V Praze nevystavoval třináct let, teď se představuje v Galerii Jiří Švestka sérií nových obrazů s jiskřivě erotickým nábojem. Viktor Pivovarov je pozoruhodným zjevem zdejšího umění nejen svým malířským projevem, ale i neotřelými názory. Ty promítá i do publicistických textů.

Ve studii Politický knír jste v 90. letech napsal, že pořádné ochmýření pod nosem je u politiků odznakem jejich mužství, vůle a agrese. Proč je dnes v české politice kníráčů tak málo?
Nejsou tu osobnosti, takové ty sex idoly, které s davem zacházejí jako s ženskou, kterou chtějí dostat do postele. Máme zkrátka období nevýrazných politiků, všichni vypadají jako manažeři. Oni ale přesně odpovídají dnešní nevýrazné době. Už samotný pojem globalizace v sobě obsahuje takové obecné nic, nemůžete určit, kde začíná a končí kapitál rozplynutý po světě, a stejně tak jsou neurčití i lidé u kormidla.

Takový Jiří Paroubek je ale přece typem „ostrého“ politika.
Pamatujete, jak se složil, když prohrál volby? To bylo směšné, vypadal jako dítě. I jeho vzájemné souboje s Topolánkem jsou směšné, nezápasí totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].