Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na dosah ruky

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Předměty vystupující z obrazovky vašeho počítače či televizoru, trojrozměrné obrazy lidí, kteří jako by během videokonference seděli hned vedle vás, ač jsou na druhém konci světa. To vše nabízí technologie zobrazování ve třech dimenzích, která nyní přichází; první počítače s 3D obrazovkami budou na trhu do konce roku.

Jasný a ostrý obraz ve vysokém rozlišení (tzv. high-definition, HD), který byl ještě donedávna přepychem, ve spotřební elektronice již zdomácněl. Technologie HD se na trhu zabydlely v podobě televizorů, videokamer, blu-ray přehrávačů (tedy přehrávačů vycházejících z technologie záznamu dat, která nabízí lepší parametry než klasické DVD), herních konzolí a projektorů. Na dvojrozměrném obrazu už podle všeho není co vylepšovat, neboť víc detailů lidské oko ani nedocení. Pozornost se tedy přesouvá k dosud nepodmaněné oblasti, a sice k trojrozměrným obrázkům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V posledních letech se promítání trojrozměrných filmů v kinech rozšířilo a zbavilo se nálepky technického výstřelku. Původní laciné červenomodré brýle uvolnily místo novým technologiím, které se používají snáz a nabízejí realističtější obraz.

Filmová studia si trojrozměrné filmy velmi oblíbila, protože jsou imunní vůči pirátství. Kina je milují, protože díky nim mohou nabídnout něco, čemu se ani nejsofistikovanější domácí kino nemůže vyrovnat, a účtují si za ně víc. Nyní to však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].